zaterdag 21 april 2012

NATUURPLETTERS



Daar staan ze dan, op diepladers aangevoerd uit Cornjum, de machines van het 'botanisch natuurbeheer' van de Drentsche Aa- hier aan de Rolderhoofdweg bij cafe de Aanleg, Deurze.
Horen en zien vergaat je een aantal weken en na vertrek lijkt het een slagveld.....er wordt voor zover mogelijk ook met gewone trekkers gemaaid en geoogst, dat laat diepe sporen na, er moet en zal gemaaid worden.

Verarming en beleid.....opbrengst voor het gebied, zeker maar waar ik naar op zoek ben is ook een maatschappelijke relativering..

Onder andere: met elkaar vergelijken van de bodembelasting en brandstofkosten, dieseluitstoot, materieeltransporten/verkeersbelasting, kosten afvoer en verwerking gewas en machine/manurenkosten voor de 'natte percelen' aan de boorden van de Aa en van de [resterende] grootschalige reguliere landbouw op de hogere gronden. Ik vond een studie naar inzet dergelijke machines en kosten daarvan.

De kritiek op de inderdaad absurde transportstromen van de Nederlandse landbouw, mesttransport, aardappel en suikerbieten, en als voorbeeld levende varkens die naar Parma Italie gaan, daar verder gemest en geslacht worden en als Parmaham terugkomen [of is dit een broodje apeham verhaal?], is terecht. Maar dit gezeul met machines en gewas?



Als je zo'n vergelijking kan en durft te maken relativeert en relateert dat het 'succesverhaal' van het Nationaal Park wel een beetje. Dat is nodig en er zijn meer gebieden sl van landschapsbeheer sl waar eens wat meer kritisch sl naar gekeken moet worden.

In brede zin en niet die smalle blik van de Nieuwe Natuur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten