woensdag 25 april 2012

NATUURSCHEPPERS @ CO

















25 04 2012 Kan het niet eens afgelopen zijn met dat terugg[r]aven van Nederlands bodem tot de 'oerstaat'?

Landschappen en Natuurmonumenten wilen Nederlanders vierkante meters  aansmeren om te adopteren. Al die natuurbouwprojecten, hermeandering. en nog eens hermeandering, [wateropslag en doorvoer verbeteren ten spijt]. 'Natuurontwikkeling' met Schotse Hooglanders.....Het evangelie van de EHS. Doorgeschoten hobbylobby....


Spendeer die miljoenen maar aan aankoop van werkelijke oerstaat: tropisch regenwoud, siberiese naaldbossen en mariene gebieden, estuariums en koraalriffen. Koop massaal concessies voor houtkap en delfstofwinning en laat vervolgens alles ongemoeid behalve er een goede grensbewaking omheen te maken. Zet greenpeace daar maar voor in, die doen dan tenminste echt iets nuttigs.....in plaats van olie te verstoken op hun snelle boten.....



Goed zo:


Gevolgen Drenthe
Als de bezuinigingen op deze wijze worden doorgevoerd, heeft dit grote gevolgen voor de realisering van het netwerk van natuurgebieden in Drenthe. Zo kan de hermeandering van de Hunze niet worden afgemaakt. Door het schrappen van de robuuste verbindingen kan onder meer de verbindende functie van de Vledder Aa tussen het Drents-Friese Wold en de Wieden-Weerribben niet worden gerealiseerd. In het Reestdal kan de verdroging van de natuur niet worden opgeheven.
Contactpersoon
Judith van den Berg (j.vd.berg@nmfdrenthe.nl)

26 04 2012 Maar vandaag verovert Groen Links toch weer natuurcenten.....
Godver, 200 miljoen extra voor 'natuur'....of minder bezuinigen, kan ook gezegd










Het kabinet is gevallen. Wat dit voor natuur en milieu gaat betekenen is nog ongewis. Zeker is wel dat we staan voor fundamentele keuzes. De nieuwe regering zal misschien beslist niet rijker zijn, maar het kan wel veel groener. Innovatie, werk en duurzaamheid gaan heel goed samen. Een sterk platteland is gebaat bij samenwerking tussen groene sectoren. Dat vraagt om goede smeerolie in plaats van zand. De Natuur en Milieufederatie Drenthe roept noordelijke politici en bedrijfsleven op zich samen sterk te maken voor de Groene Investeringsagenda voor Noord-Nederland.
Voor natuur, landschap en platteland zag het beeld er tot voor kort zeer somber uit. Het regeringsbeleid zorgde voor het volledig stilvallen van de gebiedsontwikkeling. Op het natuur- en landschapsbeleid waren drastische bezuinigingen voorzien. Met een nieuwe Natuurwet en een ‘herijking’ van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) stond bovendien de kwaliteit van het beleid op de helling. Met het nu gepresenteerde principe akkoord van de Tweede Kamer lijkt deze destructieve trend deels gekeerd. Er wordt 200 miljoen minder gekort op het natuurbeleid. Belangrijker  wellicht is dat groene investeringen uit de verdomhoek zijn gehaald en op de middenstip zijn gelegd.
Onderhandelingsakkoord met open einden    
Het Kabinet heeft begin van dit jaar het onderhandelingsakkoord Natuur afgerond met de gezamenlijke provincies. De provincie Drenthe heeft dit akkoord niet getekend, maar zal wel medewerking verlenen aan de uitvoering daarvan. Als uitvloeisel zijn de provincies begonnen met de herijking van de EHS en is er een landelijke commissie ingesteld. Deze gaat adviseren hoe de rijksmiddelen voor natuurbeheer over de provincies moeten worden verdeeld.

De provincie Drenthe heeft niet getekend, allereerst omdat er nog steeds onvoldoende financiële middelen zijn voor het beheer van bestaande natuurgebieden. Ook is de vraag of Drenthe voldoende middelen krijgt voor het verrekenen van gebieden die door de overheid al zijn aangekocht maar nog niet zijn betaald of ingericht, de zogenaamde lopende verplichtingen. Bovendien is voor het verder afmaken van de Ecologische Hoofdstructuur de komende jaren helemaal geen geld.
Met het onderhandelingsakkoord Natuur lijkt het alsof provincies nu de volledige verantwoordelijkheid dragen voor het natuur- en plattelandsbeleid. Dat beeld is niet juist. Op basis van onderhandelingsakkoord blijft het Rijk verantwoordelijk voor het halen van alle internationale verplichtingen op het gebied van natuur-, water- en anti-vermestingsbeleid. Verder is het Rijk ook verantwoordelijk voor het agrarisch natuurbeheer buiten de EHS. En last but not least: het Rijk heeft ook een belangrijke medeverantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de landbouw en daarmee het platteland.

Hoe nu verderWij hebben mede aan de basis gestaan van het Drentse Groenmanifest. Met dit manifest hebben natuur- en landbouworganisaties tot uitdrukking gebracht dat zij zich samen sterk willen maken voor de verdere ontwikkeling van het platteland. Ook in Groningen en Friesland zijn vergelijkbare manifesten opgesteld. Het manifest speelt in op schaarsere tijden, maar houdt tegelijk een pleidooi om het noordelijke platteland niet droog te laten vallen. Een zekere basis aan investeringen blijft nodig om de economie en kwaliteit sterker te maken. De belangen van natuur, water, landbouw, landschap en recreatie gaan hier bovendien hand en hand.
Op grond van het - tot voor kort ingezette - beleid dreigde de plattelandsontwikkeling volledig tot stilstand te komen. Het is belangrijk om dat proces nu snel te keren. Ook met minder middelen kan er nog veel worden bereikt. Maar dat lukt niet als je partijen tegenover elkaar zet en de provincie zelf met lege handen laat staan. Wij vinden dat de noordelijke provincies nu het initiatief moeten nemen voor een groen investeringsprogramma. Dit investeringsprogramma zou duidelijk moeten maken welke inzet er voor natuur, water, economie en internationale doelen nodig is, welk aandeel de provincies zelf leveren en wat er van andere partijen - zoals het Rijk - wordt verwacht. De Noorderruimte is een belangrijk kapitaal, waarin we juist in tijden van crises moeten blijven investeren!
Meer informatieBeluister ook het interview met Reinder Hoekstra, directeur van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, op RTV Drenthe.
ContactpersoonReinder Hoekstra (r.hoekstra@nmfdrenthe.nl)



28 04 2012 Zojuist aangemeld voor de Groene Peiler, benieuwd of mijn kritische ideeen ook doorkomen op deze manier.






wikipedia

Gruttoreservaten?

De achteruitgang van de grutto blijkt niet alleen plaats te vinden in agrarische gebieden, maar ook, en in nog sterkere mate in de natuurreservaten. Hiervoor denkt men in 2003 aan drie oorzaken:
  • In de reservaten wordt te weinig dierlijke mest gestrooid, waardoor verzuring optreedt, met als gevolg minder voedsel (regenwormen) voor de grutto.
  • Het beheer in de reservaten is gericht op bijzondere weidevogels, zoals kemphaan en watersnip, die een ander beheer nodig hebben.
  • De reservaten verruigen en er treedt meer bosgroei op, omdat er niet meer jaarlijks wordt gemaaid.

[bewerken]


Hoor je 't ook eens van een ander.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten